Nu har du i længere tid gået rundt med ubehag i kroppen. Den ene dag gør det ondt i nakken, den næste gør det ondt i ryggen. Den tredje dag har du ikke smerter. Og så får du lige pludseligt smerter igen. Det er sådan set ikke ret kraftige smerter – men du kan mærke, at de er der. Du mener ikke, at det er noget alvorligt.
Smerter må ikke ignoreres
Alligevel bør du ikke ignorere smerterne. Smerter er altid et tegn på, at noget i din krop ikke er, som det skal være. Smerter er altid et tegn på, at noget ikke fungerer, som det skal. Og det behøver ikke altid at være, fordi du har slået dig, har fået en skade eller ’bare’ har trænet for meget. Smerter kan sagtens fremkaldes af dine tanker. De kan fremprovokeres, fordi du befinder dig i en svær situation, som måske (ubevidst) minder dig om en lignende situation, hvor smerten faktisk blev fremkaldt af en skade, du pådrog dig. Smerter er komplekse. De kan være akutte – og de kan være kroniske.
Tal med en god fysioterapeut
Du kan dog få hjælp til at lindre smerterne. Og det ville jeg gøre, hvis jeg var i dit sted. Altså, hvis jeg havde de her smerter, der bare irriterer men egentlig ikke volder problemer. Jeg ville forsøge at tale med den fysioterapeut i København – Copenhagen Physio, som jeg kender om det. Måske ville jeg også gå til min læge. Under alle omstændigheder, så ville jeg gøre noget. Netop fordi smerter er tegn på, at noget er galt.
Måske er det ikke en fysioterapeut i København, som skal behandle mig. Måske ligger kilden til mine smerter et sted, som ikke kan vises via kliniske undersøgelser, ultralydsscanninger eller røgten fotografier. Måske er det en smerte, som fremkaldes af min frygt for at udføre en bestemt bevægelse – og at jeg nærmest ’på forhånd’ selv fremkalder smerten, fordi mindet om en gammel skade gør mig bange.
Holisme i Valby
Nu har jeg tilfældigvis hørt om en fysioterapeut i Valby, som har en lidt mere holistisk tilgang til smerter, end de fleste læger og fysioterapeuter har. Han kigger nemlig ikke kun på smerter som et problem i skelettet eller musklerne, selvom det er hans speciale. Han samarbejder med andre behandlere – fx psykologer – og kan derfor bedre målrette den behandling, som han giver en klient, der har uforklarlige smerter. Naturligvis laver han ikke psykoterapi. Han holder sig til fysioterapien. Men han tilrettelægger behandlingen individuelt for hver eneste klient. Den behandling er baseret på den viden, som samarbejdet med andre behandlere giver, så patienten ikke udsættes for fejlbehandling – eller tvinges ud i situationer, hvor noget kan gå galt. Og det, synes jeg, er meget sympatisk.
Og sad jeg med den slags smerter, så tror jeg, at jeg ville tale min læge om at få en henvisning til netop den klinik med fysioterapi i Valby, så jeg kan være sikker på, at jeg ikke bliver kastet ind i et forløb, der kun delvist hjælper mig. Måske skulle du gøre det samme? Smerter er nemlig meget mere end det, vi som regel tror, de er.