Jeg har lagt mærke til, at der er ’mode’ i drinks og drikke. Den skifter. For en del år siden var det fx meget populært at drikke øl. Markedet blev fyldt med importerede øl fra de besynderligste steder rundt om i verden, så vi kunne smage dem. Derefter blev der ligesom skiftet til, at alle skulle smage whisky. Der skete det samme. Vi lærte, at whisky ikke kun kommer fra Irland eller Skotland. Så blev det til gin. Vi lærte, at gin ikke kun skal smage af enebær. Den kan sagtens smage af lakrids eller af friske citrusfrugter.
Danske destillerier
Undervejs opstod der nye, små bryggerier og destillerier. Også her i Danmark. Og ja, i Danmark produceres der faktisk nogle meget gode gin. Nogle har endda fået internationale priser, fordi kvaliteten er god. Dansk gin er ved at slå sig ind på det internationale marked. Og det er rigtigt flot. Det er da rart for mig, der bor i udlandet, at jeg kan købe en flaske dansk gin. Jeg er ikke længere nødsaget til at købe den sidste flaske dansk snaps, de har nede hos den lokale vinhandler.
Økologien vinder frem
Og endnu bedre, jeg har for nylig opdaget, at jeg også kan købe en flaske økologisk gin – den har en fin smag af citrus. Den er friskere i smagen end en traditionel flaske gin, som ofte kan smage så meget af enebær, at man næsten ikke kan holde duften ud. Det giver mig et pusterum i den selskabelighed, jeg skal være vært for. Fordi jeg er dansk, er der altid en forventning om, at der bliver serveret dansk mad her i huset. Alle har jo hørt om det nordiske køkken. Men ærlig talt, vi laver ikke dansk mad her i huset. Og smørrebrød forstår de fleste her i landet slet ikke at spise rigtigt. Så når jeg nu kan få meget forskelligt vildt, og jeg kan få tilberedt en rigtig god sauce, der ikke overdøves af enebær, men som har et lille strejf af en frisk gin med citrus, så vil vi altså hellere servere det for vores gæster.
Moden i mad og drikke
Så ja, jeg er sådan set glad for, at der er mode i drinks og drikke. Det giver nye muligheder for mange mennesker. I Danmark er der som nævnt sprunget nye virksomheder frem. De fremstiller gode øl eller god gin. De har ofte gode sites, hvor de rådgiver om, hvordan man bedst nyder deres produkt. Fx så er det jo en gave at få et par gode opskrifter på drinks med gin.
Jeg kan jo bare besøge virksomhedens site – og så får jeg et væld af forskellige opskrifter på drinks frem. Og jeg får at vide, hvad der er i deres produkter. Det betyder faktisk, at jeg får korrekt information om produktet, vi eventuelt serverer for gæsterne. Vi får dermed også mulighed for at fortælle dem om produktet, og hvad det er fremstillet af. Det er som regel et godt samtaleemne ved et bord. Især hos os, som har meget selskabelighed i kraft af vores jobs her.