Mange mennesker døjer med smerteproblemer, fordi de sidder forkert. De har ondt i ryggen. Det gør ondt i nakken eller lænden. De bider ofte smerten i sig, fordi de ved godt, at den fremkommer, fordi de sidder stille foran deres skærm i alt for mange timer. Faktisk ved de også godt, at de bør rejse sig fra kontorstolen efter 45 minutters arbejde. De bør strække kroppen – få blodet i omløb – eventuelt lave nogle små øvelser, der sådan set ikke er gymnastik, men som sikrer, at kroppen og især rygmusklerne bevæger sig. Bevægelse er vigtig for vores krop. Vi er bygget til at skulle bevæge os – ikke til at sidde stille i mange timer hver dag.
Uvaner
Men vi udvikler uvaner: Vi sidder stille foran skærmen. Vi tror vi er effektive, men smerten bevirker, at vi ikke kan koncentrere os om arbejdet, vi har foran os. Vi bider tænderne sammen, ignorerer smerten – og på et tidspunkt, så går det altså galt. Det har flere virksomhedsejere måtte sande. De har fået breve fra advokater, om at der skal betales arbejdsskadeerstatning. De har måttet sige farvel til gode medarbejdere, der bare ikke kunne klare at håndtere smerterne – og derfor har de sagt op.
Det er uretfærdigt. Både overfor medarbejderne, men også for virksomhedsejeren. Der kunne nemlig være fundet løsninger, så medarbejderen ikke måtte sige op eller ansøge om arbejdsskadeerstatning.
Ergonomiske kontorstole redder helbred
En af løsningerne kunne være, at virksomhedsejeren havde sørget for, at medarbejderen havde fået en ergonomisk kontorstol! – Her skal det lige nævnes, at mange virksomhedsejere faktisk godt ved, at de kan trække udgifter til ergonomiske kontorstole som her til deres medarbejdere fra på årsregnskabet, så hvis du sidder på en stiv taburet, så gør din chef opmærksom på dette.
Ergonomiske kontorstole er dog de kontorstole, som der i dag bliver solgt flest af. Virksomhedsejerne er ikke slavepiskere – og de ved, at sunde og glade medarbejdere, der ikke har smerter, er bedre for deres virksomhed. De vil hellere investere lidt mere i god møblering af kontorerne, end de vil betale formuer i erstatning. Logisk og helt i tråd med, hvordan vores samfund virker.
En ergonomisk kontorstol udmærker sig ved, at den giver god støtte i nakke, lænd, ryg og til armene. Og det er vigtigt, at der er god støtte på de punkter på rygsøjlen (og til armene). Ellers sidder vi nemlig og krummer ryggen sammen til et stort ”C”, hvilket ikke er særligt sundt – og bestemt heller ikke kønt at se på. Stolen kan indstilles, så den passer til din krop. Du har måske behov for at trække hele ryglænet lidt tættere på din ryg. Måske har du behov for, at stolen hæves lidt ekstra højt op, så du sidder godt, men med knæene bøjet i en 90o vinkel, så du ikke hindrer blodomløbet. Ergonomiske kontorstole er fremstillet til netop at være fleksible, så flest muligt brugere kan sidde komfortabelt i dem uden at komme til at gøre skade på sig selv. Men, husk: Du har også et ansvar. Du skal rejse dig op og bevæge din krop i få minutter efter en lille times tid foran skærmen. Det er uansvarligt, hvis du ikke gør det.
Vi skal bevæge os
Vi er alle klar over, at vi skal røre os. Vi skal motionere, så vi dels holder kroppen sund og stærk, men også så vi ikke tager for mange kilo på. Vi løber eller cykler. Vi går måske i fitnesscenteret. Vi går til fodbold eller badminton. Vi gør meget for at holde os i form. Mestendels i vores fritid (holdsport mv.). Eller når vi skal til og fra arbejde (cykling).
Der er også flere og flere arbejdspladser, som tilbyder deres medarbejdere et medlemskab til et fitnesscenter eller i en sportsklub. De vil gerne have, at deres medarbejdere skal have det godt. Og de ved, at motion tæller. Nogle arbejdspladser er endog gået så langt, at de har introduceret kontormøbler, der faktisk bidrager til at medarbejderne får motion – imens de arbejder. De har købt vippestole, som medarbejderne kan sidde på, men som også sørger for, at de skal aktivere den muskulatur, der ellers bare ville være i hvile, hvis de sidder på en almindelig kontorstol.
Vippestole og ADHD stole
Vippestole er efterhånden blevet meget populære. Og som man siger: Kært barn har mange navne. Vippestole kaldes også for balancestole – og til særlig brug også ADHD-stole. Der er også nogle, der kalder dem for sadelstole. Det sidste ’navn’ har noget at gøre med nogle vippestoles sæde. De ligner nemlig sadler, der egentlig skulle sidde på ryggen af en hest!
Vippestole kan du få i mange forskellige størrelser og udformninger. De findes med runde sæder. Du kan finde dem med en særlig støtte til lænden, og du kan få dem med støtte til fødderne. Du kan få dem med hjul eller uden. Du kan få dem i udgaver, hvor de står stabilt og sikkert, også selvom brugeren vipper frem og tilbage. Og, som sagt, du kan få en vippestol med et sæde, der ligner en saddel. Naturligvis kommer de også i flere forskellige farver, så det er bare med at få valgt de vippestole, I synes bedst om.
Hvordan virker en vippestol?
En vippestol fungerer på den måde, at under sædet sidder der en mekanisme, som bevirker, at sædet kan vippes frem og tilbage, til højre og til venstre eller i cirkler. Mekanismen er forbundet til stolens stel, på en sikker måde, så den siddende ikke dratter af stolen. Fordelen ved at bruge vippestole ligger som sagt i, at stolene bidrager til at medarbejderne faktisk får brugt deres krop – især deres mave- og rygmuskulatur. De sidder ikke stift under arbejdet. Det har på længere sigt den styrke, at der ikke opstår smerter i ryg, nakke eller lænd. Brugeren af vippestolen er simpelthen nødt til at bruge dele af sin krop og dermed holdes den i form og fleksibel. De muskelspændinger, som vi ofte hører, at et menneske får, bliver elimineret. Arbejdsskader, der kan opstå som følge af dårlig siddestilling foran en skærm, kan undgås.
Knirker vippestole? Nej, sædvanligvis knirker de ikke. De skal naturligvis holdes rene ligesom alle andre møbler på et kontor. Men tro ikke, at du vil blive forstyrret, fordi din sidemand sidder på en larmende vippestol. Har du prøvet at sidde på en vippestol? Hvis ikke, så skal du prøve det. Det er faktisk sjovt.